Aquesta edició reprodueix el text sencer de Manuel Vázquez Montalbán que, dins d'una col·lecció per subscriptors de llibres en gran format i profusament il·lustrats, amb el pròleg de Nèstor Luján, es va publicar a Edicions 62 el 1977 i es va reimprimir en els mateixos termes el 1984. Vint anys després d'aquella reimpressió, i amb motiu del primer aniversari de la mort de MVM, Salsa Books posa per primera vegada a les llibreries aquest clàssic de la gastronomia i de la cultura catalanes. S'ha respectat escrupolosament el contingut, havent-lo sotmès tan sols a la pertinent revisió tipogràfica. La prosa gastronòmica de MVM, com la de Josep Pla, ha ultrapassat el racó dels fogons i dels grillons de la cronologia; ha envellit esplèndidament bé com a crònica d'un temps i d'un país i ha guanyat immensament com a creació literària.
Una oportunitat única, i tanmateix lúdica, per sucar-hi les papil·les en aquest «llibre roig» de MVM, un text decididament popular i combatiu per recuperar les nostres arrels i les nostres identitats i denunciar el gat per llebre en forma d'intrusisme i frau, a la cuina catalana. Un receptari i un llistat de pares de la pàtria (matèries primeres, bodeguers i sants patrons) per saber de quin bé hem de viure i, tanmateix, per fruir i conèixer la singularitat de MVM i de Catalunya.
MVM sobre LA CARXOFA:
«Vegetal kierkegaardià, l'anomenaria jo, perquè a mesura que li vas traient fulles li treus una personalitat, un rostre, i quan li treus la darrera restes sense res a les mans. Paràbola del capteniment humà, de l'ésser social de l'home, la carxofa farcida és com la metafísica farcida de carn: quadratura del cercle que no se li acudí ni a Unamuno i que hagués resolt el seu problema i el d'Abel Sánchez».
MVM sobre EL PALADAR HUMÀ:
«Una humanitat amb el paladar mutilat és una humanitat tan frustrada com la que només utilitza l'ànima d'entrecuix per a funcions mingitòries, i en la tendència del món actual cap als feixismes d'esquerra i dreta, molta culpa tenen els especialistes en dietètica que ens han condemnat al mediocre paisatge del bistec a la planxa i el sinistre bloc de fons de l'enciam amanit amb una cullerada d'oli».