Maria Salat (la Floresta, les Garrigues, 1948) es dedica professionalment a l'ensenyament, però la seva gran passió és cuinar, a casa i, en el seu temps de lleure, a tallers de cuina. A Cadaqués, on hi passa des de fa molts anys els estius, comparteix amb uns amics una barca, la Bonavista. I la tripulació, abans d'anar a mar, demana sempre el menú del dia, on no hi pot faltar mai l'amanida senzilla, sorprenent i refrescant de la Maria.
Les amanides de la barca conté un receptari imprescindible per menjar fora de casa i gaudir de del temps lliure l'aire lliure (a l'ombra d'uns pins o a la platja). Les amanides que aquí hi trobareu, fàcils de preparar i de transportar, fan a vegades de complement i altres vegades de plat fort, i aporten les proteïnes i les vitamines que el vostre organisme necessita. Totes es poden fer a casa, i amb una mica de cura en la presentació, es converteixen a més a més en un plat atractiu i deliciós, en un plaer dels sentits.