Amb motiu d'aquest canvi Editorial CEP posa a la seva disposició una edició revisada del temari que serà vàlid per a les pròximes convocatòries.
Elaborats per professionals relacionats amb l'àmbit educatiu aquest material sens dubte suposarà una gran ajuda per als opositors que desitgen preparar el seu accés a la funció docent.; Tema 25 Tema 26 Tema 27 Tema 28 Tema 29 Tema 30 Tema 31 Tema 32 Tema 33 Tema 34 Tema 35 Tema 36 Tema 37 Tema 38 Tema 39 Tema 40 Tema 41 Tema 42 Tema 43 Tema 44 Tema 45 Tema 46
Animació cultural. Estratègies d'intervenció. Difusió, democratització i democràcia cultural. Gestió cultural. Àmbits d'intervenció. Projectes d'animació cultural: aplicacions metodològiques. Disseny i elaboració de projectes i programes. Models de projectes. Instruments d'avaluació. Organització dels recursos.
Polítiques culturals en l'Estat espanyol, en la Unió Europea i l'Organització de Nacions Unides. Referències legislatives. Institucions culturals i els seus programes.
Anàlisi de contextos i criteris per a la investigació i selecció de recursos culturals. Arts escèniques: modalitats, principis d'organització i posada en escena. Arts plàstiques: modalitats, tècniques i materials. Arts literàries: tipus i recursos literaris. Artesania i folklore: selecció, materials i tècniques. Marc legal: la propietat intel?lectual i els drets d'autor.
El procés de comunicació: elements. Teoria de la comunicació. Mitjans de comunicació de masses: pautes per a la seva utilització en Animació Sociocultural. Predomini de l'audiovisual en la cultura de masses. Els mitjans audiovisuals: tipus i tècniques bàsiques. Noves tecnologies de la informació.
Els fons de productes culturals com a recurs. Patrimoni historicoartístic: possibilitats d'ús en Animació Sociocultural. Museus i exposicions: organització i gestió. Mediateques: selecció, catalogació i organització. Recursos geograficoecològics. Equipaments públics i privats.
L'oci i el temps lliure en la societat actual i possible evolució. Tècniques específiques d'animació al camp de l'oci i del temps lliure. Recursos d'oci i temps lliure: festes i jocs, la natura, tecnologia, vida social i altres. Organització dels recursos: programes d'activitats i centres de recursos
Història de l'atenció i educació infantil. Gènesi i evolució del concepte d'infància. Primeres institucions d'atenció a la infància a Espanya i en la Unió Europea i altres països d'especial rellevància. Modalitats actuals d'atenció a la primera infància: Espanya i països del seu entorn
La infància en situació de risc social: indicadors. El maltractament infantil: indicadors. Serveis especialitzats dins una política de benestar social: adopció, acolliment familiar, centres d'acollida i intervenció amb les famílies. Referències legislatives.
L'educació infantil en el pensament dels primers pedagogs: Comenio, Rousseau, Pestalozzi. Corrents pedagògiques d'influència més recents: Fröebel, germanes Agazzi, Decroly, Montessori. Visió actual de les seves aportacions.
L'Educació Infantil en el Sistema Educatiu espanyol. Marc legal. Característiques generals i finalitats. Estructura i elements curriculars. Característiques pròpies del primer cicle. Especificacions per als nens de 0 a 1 any.
Organització dels centres d'Educació Infantil. Marc legal. Òrgans de govern: funcions i relacions. L'equip docent. Serveis d'Orientació i suport. Relacions entre l'educador, la família, la comunitat educativa i altres professionals.
Programes d'intervenció d'atenció a la infància en l'educació no formal: característiques generals i finalitats. Objectius. Organització dels serveis i els seus professionals. Tècniques d'Animació en la infància. L'assistència a la infància en institucions hospitalàries.
Aprenentatge i desenvolupament. Bases psicopedagògiques de l'aprenentatge. Teories explicatives del procés d'ensenyament-aprenentatge. Motivació i aprenentatge. Implicacions educatives: models didàctics. Models predominants en l'actual sistema educatiu.
Principis d'intervenció en l'etapa 0 a 6 anys. Propostes metodològiques. Criteris d'organització i distribució dels recursos didàctics: temps i espai. Selecció i organització dels recursos materials i de l'equipament. L'avaluació dels recursos.
Projectes d'intervenció i educatius de 0 a 6 anys: criteris i elements per a la seva elaboració. La programació: elements i tècniques. Tipus de programació. El Projecte Curricular de Centre en l'Educació Infantil. Avaluació dels documents de planificació.
L'Avaluació en l'Educació Infantil i l'atenció a la infància: fins i àmbits d'aplicació. Tipus i funcions de l'avaluació. Procediments i instruments. L'observació. Informació a les famílies i/o a altres agents d'intervenció. Referències legislatives. Metodologia de la investigació-acció.
L'atenció a la diversitat educativa en centres d'atenció a la infància. Factors de diversitat en la infància. Necessitats educatives més freqüents. La integració escolar: objectius i recursos. Referències legislatives. Col?laboració amb les famílies i altres agents d'intervenció.
Les necessitats bàsiques en la primera infància. L'atenció a les necessitats, eix metodològic en l'edat de 0 a 6 anys. Evolució i atenció: alimentació, higiene i son. Les rutines diàries. Importància dels factors afectius i de relació. Col?laboració família-centre. L'adaptació als centres infantils.
Hàbits i habilitats socials en la infància. Programes de desenvolupament, adquisició i seguiment: fases i organització de recursos. Seguiment i avaluació dels programes. Trastorns més freqüents: caracterització de les alteracions. Tècniques de modificació cognitivo-conductuals. Col?laboració de la família i altres agents externs.
Desenvolupament motor fins als 6 anys. Etapes: característiques i moments més significatius. principis i teories del desenvolupament motor. La motricitat i el desenvolupament integral del nen. Estratègies d'actuació i recursos. El desenvolupament motor en el currículum de l'Educació Infantil. Dèficits i disfuncions més freqüents: el rol de l'educador. Mitjans d'accés al currículum de l'Educació Infantil.
Desenvolupament sensorial fins als 6 anys. Evolució de les sensacions i les percepcions. L'educació sensorial en el desenvolupament integral del nen. Estratègies d'actuació i recursos. El desenvolupament sensorial en el currículum infantil. Dèficits i disfuncions més freqüents: el rol de l'educador. Mitjans d'accés al currículum.
Desenvolupament cognitiu fins als 6 anys: teories explicatives. Etapes: característiques i moments més significatius. El coneixement de la realitat, gènesi i formació dels principals conceptes. El cognitiu i el desenvolupament integral del nen. Estratègies d'actuació i recursos. El desenvolupament cognitiu en el currículum de l'Educació Infantil. Dèficits i disfuncions més freqüents, el nen superdotat i el rol de l'educador.
Desenvolupament psicomotor: processos que l'integren. Evolució fins als 6 anys. Factors condicionants. L'esquema corporal i el desenvolupament integral del nen. L'establiment de la preferència lateral. Estratègies d'actuació i recursos. La psicomotricitat en el currículum de l'Educació Infantil. La reeducació psicomotriu.