Argumento de La Prevenció de la Contaminació Lumínica a Catalunya: Especial Referència Als Municipis
La generalització de l'ús de la il·luminació artificial ha permès el desenvolupament dactivitats humanes en hores de foscor. Tanmateix, el seu ús irracional ha comportat l'aparició d'un nou fenomen: la contaminació lumínica.
Catalunya, mitjançant l'aprovació de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, així com del Decret 82/2005 que la desenvolupa, ha estat la primera comunitat autònoma de l'Estat espanyol a dotar-se d'una normativa per prevenir aquest fenomen.
Aquesta normativa atribueix un gran nombre de competències als municipis, per als quals suposa una tasca ingent incorporar-les en la seva gestió: zonificació del terme municipal, creació de procediments d'intervenció administrativa, aprovació d'instruments per a la gestió de l'enllumenat públic, etc.
El paper preponderant que han de desenvolupar els municipis en aquest nou àmbit competencial es contraposa amb la manca generalitzada de coneixement sobre la matèria per part daquests, així com amb lescassetat de mitjans tècnics i econòmics de què disposen.
Davant la necessitat dels municipis de fer una lectura en clau local daquesta normativa, i constatada levidència de la manca dimplantació daquest nou àmbit de regulació, aquesta publicació ofereix als municipis una eina pràctica per integrar en la seva gestió la protecció del cel nocturn, la qual contribuirà a un important estalvi energètic i econòmic i, en darrer terme, a lassoliment dun desenvolupament sostenible.0