Tema 2. Marc legal en matèria penitenciària (II): el Reial decret 1901996, de 9 de febrer, pel qual saprova el Reglament penitenciari.
Tema 3. El sistema penitenciari català: organització i estructura. El Decret 3292006, de 5 de setembre, pel qual saprova el Reglament dorganització i funcionament dels serveis dexecució penal a Catalunya.
Tema 4. La Llei orgànica 101995, de 23 de novembre, del Codi penal. Principi de legalitat i principi de tipicitat. Circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal. Sistema de penes i mesures. La presó preventiva.
Tema 5. Lingrés en un centre penitenciari: procediment i tràmits dingrés. Lentrevista dingrés, aspectes rellevants. Classificació interior. Sistema de classificació en graus de tractament. El principi de flexibilitat. Variables que hi intervenen i criteris de classificació. Procediment de classificació inicial.
Tema 6. La població interna: drets i deures. La relació especial de subjecció jurídica dels interns i internes. Participació dels interns en les activitats de lestabliment. Característiques genèriques de la població encarcerada a Catalunya. Principals indicadors dels serveis penitenciaris i rehabilitació, problemàtiques, etc. Especificitats dintervenció a làmbit penitenciari: joves, dones i estrangeria.
Tema 7. Els beneficis penitenciaris: tipus, finalitat i procediment de concessió. Els permisos: concepte, naturalesa i tipus. Procediment de concessió. Les sortides programades. Altres modalitats dexecució de programes de tractament en interns en segon grau.
Tema 8. El disseny curricular: àmbits dintervenció; àmbit de formació de persones adultes; àmbit del context jurídic, social i cultural; àmbit de prevenció, salut i desenvolupament cultural; àmbit del món laboral i àmbit datenció especialitzada.
Tema 9. Programes datenció especialitzada: programa dintervenció en conductes addictives. Programa dintervenció en conductes dagressió sexual. Programa dintervenció en delictes violents. Programa dintervenció en conductes de violència domèstica.
Tema 10. Programes generals dintervenció: programes de preparació de permisos. Programa de sortides programades. Programa de prevenció de suïcidis. Programa dintervenció en règim tancat. Programes de competència psicosocial. Sistema davaluació i motivació.
Tema 11. La formació reglada de persones adultes al sistema penitenciari català: programa densenyaments inicials i bàsics. Programa de formació bàsica (formació instrumental i educació secundària). Preparació daccés a estudis superiors i formació complementària. Estudis superiors a distància. Competències per a la societat de la informació.
Tema 12. Leducació social en el sistema penitenciari català: programa marc deducació social. Programa marc deducació per a la convivència en diversitat. Programa marc de les arts visuals, plàstiques, escèniques i audiovisuals. Programa de biblioteques. Pràctica esportiva. Eureka i altres projectes culturals (dies mundials, commemoracions, etc.).
Tema 13. Avaluació i gestió del risc des de làmbit de la rehabilitació: RISCANVI, Programa telemàtic de supervisió de sortides, Programa de tractament farmacològic com a coadjuvant del Programa dintervenció en conductes dagressió sexual. Avaluació dels programes dintervenció i la reincidència.
Tema 14. El treball penitenciari: Centre dIniciatives per a la Reinserció. Tallers productius, serveis interiors, serveis exteriors.
Tema 15. Els serveis socials dexecució penal: estructura. Especificitat de la intervenció i objectius. El diagnòstic social en làmbit dels serveis socials dexecució penal. Indicadors socials davaluació.
Tema 16. Òrgans de participació social. Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social i Taules de Participació Social. Entitats collaboradores i de voluntariat.
Tema 17. El règim obert: objectius, concepte i finalitat. Modalitats. Classes destabliments i criteris de destinació. Les unitats dependents: concepte i característiques diferencials. Les sortides de cap de setmana.
Tema 18. La llibertat condicional: procediment de proposta, elevació i seguiment.
Tema 19. El marc legal de la justícia juvenil: normativa de Nacions Unides i dorganismes europeus en matèria de justícia juvenil. La Llei orgànica 52000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, i normativa reglamentària de desenvolupament.
Tema 20. Les competències de la Generalitat en matèria de justícia juvenil i la participació dels altres organismes públics i privats. La Llei 272001, de 31 de desembre, de justícia juvenil: objecte i estructura. Els principis rectors dactuació de les administracions públiques en aquest àmbit. La normativa de desenvolupament.