Aquest llibre sorgeix de la trobada on han participat més de 350 persones darreu del món, de tradicions polítiques diverses i de posicions diferents davant la recerca activista. [.] les Primeres Jornades dInvestigació Activista es van celebrar a lAteneu Popular 9Barris, un centre cultural comunitari, els dies 22, 23, 24 i 25 de gener del 2004.
Les jornades partiren de tres principis: que la recerca activista pot ser un dels instruments de transformació crítica de la realitat; que cal generar coneixements des de la subjectivitat més enllà de les jerarquies i limitacions acadèmiques; que cal crear espais i mecanismes de producció, intercanvi i reflexió collectiva al voltant dels coneixements denunciant la mercantilització i privatització dels coneixements actuals. Més enllà daquests principis orientatius, el programa final de les jornades sha anat constituint mitjançant la web dInvestigacció, on tothom podia proposar tant els temes com el seu format de desenvolupament [.].
Aquest procés desembocà en la creació de prop de 25 taules i tallers de diversa índole que en temàtiques i aspectes metodològics destacaren pel seu caràcter innovador. Els tallers es desenvoluparen amb unes finalitats pràctiques que apuntaven a traspassar metodologies dacció/reflexió en làmbit de temàtiques generals i les taules rodones foren pensades per tal de confrontar reflexions i resultats dinvestigacions i accions activistes. Tot això sha acompanyat amb un plenari a linici de lesdeveniment centrat en la discussió del significat de la recerca activista i un altre, al final, que es plantejà \"com continuar\" [.].
Els textos recollits en aquest llibre són el resultat de lelaboració dels debats que es van mantenir en les jornades. Creiem que la publicació daquests materials pot servir per prosseguir la tasca de crear xarxes, compartir coneixements i activar debats i discussions al voltant de la recerca activista. (Fragments de la Introducció)