Des que la Casa de Borbó va ocupar el tron espanyol a principi del segle XVIII, Catalunya sempre ha estat la pedra a la sabata daquesta dinastia dorigen francès. Ni la brutal i continuada repressió, ni la corrupció i compra de voluntats autòctones per part de la cort de Madrid han aconseguit fer minvar les ànsies de llibertat i voluntat de ser dels catalans.
En un excellent exercici de recerca històrica i política, Isidre Cunill explica de manera rigorosa i entenedora els secrets més ben guardats dels Borbons i la seva turmentosa relació amb Catalunya, i posa a labast del gran públic unes revelacions tan certes com sorprenents sobre la nissaga reial espanyola.
De Felip a Felip, i Catalunya fins els borbons és un compendi sobre els constants desencontres i conflictes que han enfrontat la corona dEspanya amb els catalans des de fa tres-cents anys. Però també és un crit dalerta sobre el fosc futur que espera a Catalunya si accedís al tron lactual príncep hereu, Felip de Borbó, que igual que el seu avantpassat Felip V, no té gaire simpatia pel nostre país.
En uns moments en què els repetits escàndols i extravagàncies de la família reial estan fent trontollar el règim borbònic, percebut com a decadent i corrupte per molts ciutadans, les deteriorades relacions de la monarquia espanyola amb els catalans poden tornar-se ben aviat esclatants.
El llibre dIsidre Cunill ha estat una bona notícia, un plaer llegir-lo i una troballa argumental. Ara, just quan, immergits en el cas Urdangarín, ja costa trobar algú que et negui que privilegis més opacitat és igual a corrupció.