lunes, 05 de julio de 2010
L'home és un animal social. L'individu aïllat i l'àtom són abstraccions formals. El llibre de la selva és un relat meravellós, però falta a la veritat. Si un nen es cria en la natura pura i dura no passa de ser un animal irracional. El trànsit de la natura a la cultura és, al mateix temps, el llarg camí de la racionalitat, de la socialització i de la moralització. L'ésser humà que, en aquest volum, estem considerant, es defineix com ésser capaç de posseir i jutjar (en)valors. El valor és quelcom irreal, simbòlic, però que atorga lésser humà la facultat de fer moltes coses, tals com comprar una casa (valors econòmics), guanyar una marató (valors físics) o viure dignament (valors morals). El valor més important per a una societat que tingui al seu horitzó tant el progrés tecnicocientífic com el progrés moral, és la justícia. La consolidació i exercici dels drets humans en una societat això és la justícia- constitueix la condició de possibilitat d'una societat lliure, en la que els seus ciutadans puguin dur a terme els seus propis projectes de realització personal. El contrari és l'anarquia, és la força, és la injustícia. Al llarg del volum, el lector podrà assistir a la complexitat d'aquests temes des d'una triple dimensió, sociològica, ètica i ontopraxeològica (filosofia de la tècnica).
Les ciències historicohermenèutiques han convertit a la teoria de la societat en el lloc epistemològic des del que és necessari estudiar tant els temes tradicionals de la Sociologia (Origen i naturalesa de la societat, Conflicte i canvi social), els específics de la Teoria política (Formes d'organització política, Drets i Justícia), així com aquells temes relatius a l'impacte de la tècnica en les societats avançades (Problemes ètics en l'activitat científica i tècnica, Llibertat i alienació en societats tecnificada). A més a més, aquesta teoria de la societat, doblegada de raó pràctica, es torna també en l'àmbit idoni per al plantejament i anàlisi dels tradicionals problemes de l'Ètica: el llenguatge moral, els valors morals, Ètiques materials i Ètiques formals, etc. El lector podrà trobar tots aquests temes plantejats i desenvolupats des del conflicte d'interpretacions que tradició i modernitat ocasionen en el seu propi si.
Antonio M. López Molina Tema 32 Tema 33 Tema 34 Tema 35 Tema 36 Tema 37 Tema 38 Tema 39 Tema 40 Tema 41 Tema 42 Tema 43 Tema 44 Tema 45
Les distintes concepcions de la sociologia com a ciència.
Origen i naturalesa de la societat.
Formes d'organització política.
Fonaments filosòfics del dret i la justícia.
Conflicte i canvi social: factors i tipus.
El desenvolupament de la tècnica i les seves implicacions en la societat contemporània.
Bases antropològiques de la conducta moral.
La gènesi dels valors morals: naturalesa i convenció.
El llenguatge moral. Forma i justificació dels judicis morals.
Bé i valor.
Ètiques materials i Ètiques formals.
Ètica i política.
Principals problemes ètics en l'activitat científica i tècnica i en la convivència social del nostre temps.
Ètica i dret: els drets humans.
L'estat de benestar. Alienació i llibertat en les societats tecnificades.