Les varietats locals o tradicionals són les plantes que han estat seleccionades per pagesos i pageses duna manera molt acurada per a garantir les pròpies llavors i les collites per als anys següents. Daquesta manera, sha creat un patrimoni genètic, agronòmic i cultural molt enriquidor i divers als camps de les Illes Balears. Desafortunament, en els últims anys sha anat substituint aquest grapat de llavors i coneixements per llavors més homogènies i productives, fruit de lagroindústria creada a partir de la Revolució Verda i el neoliberalisme.
En aquest llibre, hi trobareu conceptes i característiques de les varietats locals, lagrobiodiversitat i lerosió genètica, per a visualitzar-ne la necessitat urgent de recuperació i conservació. També shi expliciten les eines bàsiques per a conèixer i estudiar les varietats locals duna manera molt senzilla. De la mà dalguns estudiosos coneixerem lopinió sobre la situació dels diferents cultius a les Balears.
Hi destaca la recuperació dels coneixements locals lligats a les varietats locals, els quals també es troben en risc derosió, perquè estan a les mans de persones majors, sense relleu generacional. Des dun vessant més pràctic, shi donen a conèixer alguns llocs on es pot trobar material vegetal, ja sigui mitjançant conservació in situ com ex situ. Finalment, shi exposa resumidament el marc jurídic perquè puguem fer-nos una idea de la importància que han adquirit les llavors.
Les varietats locals
La situació actual de les varietats
El coneixement de la pagesia i la transmissió oral
La recuperació i conservació
La legislació
Activitats pedagògiques
Annexos
Bibliografia
Glossari