Aquest tractat és la primera introducció de què disposem en català sobre l'ofici de dir en veu alta un text. Per tant, està convidat a ser un instrument d'ús imprescindible en el món del teatre. Però no interessarà solament els actors: tots aquells que han de parlar en públic (locutors, mestres, polítics, etc.) hi trobaran recursos utilíssims per garantir un resultat millor en l'ús de la veu i de la llengua.
Salvador Oliva examina en detall les característiques que intervenen decisivament en la configuració sonora dels textos, tant en vers com en prosa, i estableix amb tot rigor quines són les diverses bones maneres de dir-los.
Una part important del seu estudi recolza en l'anàlisi de la interpretació, perquè entendre i construir imaginativament el sentit d'un text és el requisit primordial d'una bona elocució. Aquest estudi, doncs, aprofundeix en els aspectes fonamentals de la relació entre el text i l'intèrpret, i en cada punt facilita al lector un bon nombre d'exemples, que fan l'exposició singularment clara i convincent.
Tot això converteix aquest Tractat d'elocució en una eina molt pràctic a l'abast de tots aquells per qui dir textos en veu alta forma part del seu ofici.