Existeix una antiga utopia de la llibertat -nascuda a Itàlia amb Maquiavel i les repúbliques lliures- que mira de superar els límits tant del socialisme com del liberalisme. Però per poder realitzar el republicanisme no n'hi ha prou amb l'aplicació de lleis i l'amenaça de sancions, també és necessari crear una consciència cívica difusa.
És precisament a aquesta mateixa consciència que aquest llibre que teniu a les mans -escrit sense cap finalitat partidista- pretén contribuir. [Del Pròleg del llibre]
La celebració del 75è aniversari de la proclamació de la República catalana per part de Francesc Macià ha permès reflexionar en més d'un context sobre el singular arrelament de la cultura política republicana en la història de Catalunya.
L'italoamericà Maurizio Viroli, que al seu moment va sobresortir com un dels més destacats pensadors d'història de les idees, ha tingut un lloc molt important en el debat polític internacional. Amb l'obra Republicanisme -que ha estat traduïda a diferents idiomes (anglès, alemany, francès, espanyol, italià i ara en català)- ha pretès contribuir a la reflexió sobre el concepte de república.
La base del seu pensament gira al voltant del concepte ciceronià de res publica, al qual correspon una societat organitzada segons els valors de la justícia i de comunitat d'interessos, sota l'aixopluc de la llei entesa com a ordre públic i universal vàlid per a tots els ciutadans. A més a més el concepte de republicanisme planteja la necessitat d'entendre la llibertat com a «no-dependència», o sigui, com a garantia per a cada persona de no dependre dels poders arbitraris d'una altra persona i de la mateixa manera gaudir d'igualtat de drets civils i polítics. La virtut civil dels ciutadans és la base perquè aquest sistema republicà pugui sobreviure. Per això cal que les persones entenguin que el propi interès forma part del bé comú, solament així arrelarà en els ciutadans el sentiment de resistència contra els poderosos i els arrogants.
Maurizio Viroli
Nascut a Forlì el 1952, viu i treballa entre Itàlia i els Estats Units, on és professor de Teoria Política a la Universitat de Princeton (Nova Jersey). Entre altres obres sobre la tradició política republicana, és autor de Per amore della patria (Laterza, 1995), i Il sorriso di Niccolò. Storia di Machiavelli (Laterza, 1998).