Hi són tots: carlins, lligaires, anarquistes, el sometent, la guàrdia civil, jornalers, minyones, capellans i agitadors de tota mena.
Cada capítol té el nom dun personatge protagonista i, a través dels seus ulls, veiem el que passava dia a dia. La majoria de les històries són fets documentats, tot i que la posada en escena és inventada.
La vida social, les peripècies polítiques i la seva relació amb el que passava al món sexpliquen amb una ironia molt pròpia de la gent senzilla que pren distància del drama de la seva vida i fa del viure el moment lúnica manera de no amargar-se.
La sang arriba al riu tal com, efectivament, passava aleshores. Els eufemismes no estaven al seu abast: hi havia amics i enemics irreconciliables. Els rics vivien molt bé; els de sota, força malament. De fet... com ara.
Pere Audí Ferrer va néixer a Tortosa el 1956. Va estudiar Magisteri i algun curs dHistòria a la Universitat de Barcelona i a la UNED, si bé no ha acabat la llicenciatura. Malgrat tot, ha investigat sobre la història de Tortosa a ledat moderna i la història del Priorat. Com a primer fruit daquesta recerca va publicar «El Porvenir» 1916-1936: vint anys de cooperativisme obrer a Falset. Amb aquest treball va guanyar el 2004 el premi Jaume Ardèvol i Cabrer. El 2010 va publicar Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1920-1923), treball amb què va guanyar el mateix premi el 2009. Encara que sempre li ha agradat escriure, no va ser fins al 2009 que shi va posar de debò i va començar a escriure lobra que ara teniu a les mans.