Argumento de Les Presons de la República : Les Txeques a Catalunya
Aquest llibre ens apropa a la crua realitat del que van ser les txeques, un tema tabú per a aquells que no han volgut recordar què va succeir a la Catalunya republicana durant la Guerra Civil. Prenent com a model les que ja existien a lURSS, les txeques es van traslladar a Catalunya per revenjar-se de les persones que no es consideraven addictes a la República.
Entre el 1936 i el 1939, alguns sectors de dretes i catòlics, sobretot, però també dissidents polítics, van patir a la ciutat de Barcelona i en nombroses localitats de Catalunya una ferotge persecució que, de manera silenciosa, metòdica i selectiva, tenia en les txeques un eficaç sistema de detenció, tortura i assassinats massius.
Lautor ens explica què van ser, com van funcionar i on estaven situades aquestes txeques. A més, descriu el funcionament de les patrulles de control i del sinistre SIM. Ho fa endinsant-se en la biografia dels personatges que van dur a terme aquesta repressió.
Lobra també ens descriu un tema poc tractat, els temibles camps de treball del SIM, que funcionaven com a camps de concentració on es duien a terme les mateixes pràctiques, o pitjors, que a les txeques. No soblida lautor dels vaixells-presó, també coneguts com a txeques paral·leles.
El llibre finalitza amb esgarrifosos testimonis de persones que van passar per les txeques, i amb una llista exhaustiva publicada per primera vegada de les que van morir de manera violenta a la rereguarda catalana entre el 1936 i el 1939.
En definitiva, una obra que ens permet conèixer una altra realitat de la Guerra Civil.0