Introducció i traducció de Núria Gómez Llauger
Quin és el camí que tot home ha de seguir per ser feliç? Què és o, en tot cas, com es pot definir aquesta felicitat? Aquestes dues qüestions es formulen i es desgranen en La vida feliç, un dels tractats morals clau dins lobra filosòfica de Sèneca.
La vida feliç parteix de la idea que lhome feliç és aquell que viu dacord amb les regles de la natura, i que sap trobar el just equilibri entre la virtut i el plaer. Aquest breu opuscle recull, amb força i originalitat, moltes de les qüestions cabdals de lètica antiga.
Els plantejaments de Sèneca, filòsof de gran influència en el pensament i la cultura occidentals, ressonen encara dos mil·lennis més tard tot il·luminant les consideracions que nombrosos pensadors moderns, des del Dalai Lama fins a Zygmunt Bauman, han anat recollint i formulant, des daltres perspectives, buscant respostes als secrets de la felicitat.
Sèneca i la filosofia moral
Luci Anneu Sèneca (4 aC 65 dC) va néixer a Corduba (lactual Còrdova), a Hispània. De jove, però, el portaren a Roma per estudiar-hi gramàtica i retòrica. Anys més tard, esdevingué un reconegut polític, filòsof i dramaturg, home de gran poder i influència en aquest primer segle de lImperi romà. La mort li arribà lany 65, quan el van acusar destar implicat en la conspiració de Pisó (un complot per matar lemperador Neró) i fou obligat a suïcidar-se. La seva producció filosòfica pren la forma depístoles i tractats morals que posen èmfasi sobretot en les qüestions que afecten el dia a dia com a base per resoldre els problemes de la vida i assolir la felicitat.