Un recorregut per lesplendor del modernisme interior i les arquitectures de la vida privada
En el primer capítol es reflexiona sobre la importància de lespai privat i la seva importància dins el moviment modernista. El segon capítol està centrat en les arts decoratives, fins aquell moment considerades 'arts menors' però a les que el Modernisme dóna una gran importància que queda reflectida en mobiliari, joies, pintura, etc. El tercer capítol correspon als canvis que van afectar la moderna civilització urbana a la segona meitat del segle XIX i la relació amb el nou art modern. Laugment del paper dels arquitectes, seguits pels artistes-decoradors, els moblistes, industrials i artesans relacionats amb la construcció. En el capítol quatre (el més extens) es tracten les construccions de les llars burgeses, els nous palaus aristocràtics (p. ex. la Casa Coll i Regàs a Mataró de Puig i Cadafalch), les residències de veïns (p. ex. La Buresa dIgnasi Oms a Manresa) i el següent capítol és un recorregut per les cases dels poetes (Apel·les Mestres, Alexandre de Riquer i Joan Maragall), les cases-taller dartistes (p.ex. el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol), etc. Al sisè i últim capítol parlem de la pintura entesa com a imatge dun context social i personal, on sescullen imatges que estableixen significatives trames narratives, històries despais domèstics i dàmbit privat.
Teresa M. Sala
Gran experta i investigadora de les «arquitectures de la vida privada» dels segles XIX i XX, especialment en interiors, mobiliaris i arts decoratives. És estudiosa de les relacions art-literatura, des del Romanticisme fins al Surrealisme, centrant-se en recerques fonamentalment en el Simbolisme i lEsteticisme. Darrerament ha estat la comissària convidada pel Museu Van Gogh dAmsterdam per a lexposició «Barcelona 1900», nominada pel prestigiós diari The Times com una de les deu millors mostres de lany 2007.
Algunes de les seves darreres publicacions són: Àlbum. Imatges de la família en lart. Museu dArt de Girona, 2004. La vida cotidiana en la Barcelona de 1900, Madrid, Ed. Sílex, 2005. La Casa Busquets. Una història del moble i la decoració del Modernisme al Déco a Barcelona, Publicacions de les Universitats Catalanes-MNAC, 2006. CREIXELL, R., SALA, T-M. Espais interiors. Casa i Art, Publicacions Universitat de Barcelona, 2007. Barcelona 1900, Museu Van Gogh dAmsterdam (en català, castellà, holandès, anglès i francès), Mercatofonds, 2007.
Consol Bancells
És llicenciada amb grau en Història de l'Art, fotògrafa i documentalista. La seva especialitat són les arts decoratives aplicades a l'arquitectura i els comerços històrics de Catalunya. És autora i fotògrafa dels llibres Sant Pau, hospital modernista, El Modernisme a Mallorca i Guia del Modernisme a l'Eixample de Barcelona. Com a fotògrafa, és autora dels llibres Farmàcies modernistes de Barcelona, Botigues històriques de Catalunya, Barcelona, botigues amb encant i Farmàcies històriques de Catalunya.