Lesgotament dels recursos combustibles fòssils és una realitat avalada per totes les fonts oficials que en xifren les existències restants. El llibre recull tant lestat de les fonts energètiques que utilitzem arreu del món per tirar endavant el model econòmic de creixement que hem propugnat els últims segles, com els elevadíssims consums mundials i lanàlisi de les fallàcies que es divulguen per tranquillitzar la població.
Si bé les energies renovables podrien ser una part de la solució al crac energètic, no són suficients si mantenim el consum actual. Anualment estem consumint allò que el planeta va trigar milions danys a crear. Així doncs, la clau no és altra que canviar el paradigma econòmic. El decreixement ha deixat de ser una opció. Haurem de repensar com viatgem, com vivim, com ens alimentem, com treballem. En cadascuna de les nostres facetes de la vida podem aconseguir estalvi energètic.
Aquest no és el llibre de lapocalipsi, malgrat que el fet de contraposar les xifres del consum mundial a les existències energètiques ens revela un panorama no massa encoratjador. Al contrari, només vol despertar la consciència de totes i cadascuna de les persones que consumim energia perquè una a una comencem a canviar lús social que en fem i puguem incidir en les polítiques energètiques collectives. Una bona part del problema es resoldria evitant els usos inadequats i analitzant els itineraris que segueix lenergia.
Tots tenim un paper en el canvi energètic. La responsabilitat per garantir un futur més enllà de lesgotament dels combustibles fòssils és de tots.
Primera part: les xifres
Segona part: les fallàcies
Conclusions
Sobre els autors