Amb la publicació d'aquest text, Editorial CEP posa a disposició de l'opositor el desenvolupament dels temes específics 1 al 17 conforme al que disposa la convocatòria oficial.
Elaborats per personal docent especialitzat i actualitzats fins la data d'edició, en cadascun dels temes trobarà: Tema 1 Tema 2 Tema 3 Tema 4 Tema 5 Tema 6 Tema 7 Tema 8 Tema 9 Tema 10 DRET PENITENCIARI Tema 11 Tema 12 Tema 13 Tema 14 Tema 15 Tema 16 Tema 17
- Referències a la normatives aplicada.
- Quadres i gràfics explicatius.
- Esquemes-resums finals.
El dret penal. Aspectes generals
1. El dret penal: concepte, continguts i fonts. 2. El Codi Penal: principis generals, estructura i contingut. 3. Els principis limitadors del poder punitiu de l'estat: especial referència als principis de legalitat, de culpabilitat i d'intervenció mínima.
El delicte
1. La infracció penal: concepte i classes. Delicte i faltes; delictes dolosos i delictes imprudents; delictes actius i delictes omissius. 2. Els graus d'execució. L'autoria i la participació. 3. Els eximents de la responsabilitat penal.
Les penes
1. Les penes al Codi Penal: concepte, classes, durada i efectes, en especial, les penes privatives de llibertat. 2. Alternatives a la presó: suspensió i substitució de les penes privatives de llibertat; els treballs en benefici de la comunitat. 3. Les mesures de seguretat: concepte i classes. 4. L'extinció de la responsabilitat penal.
Els principals delictes
1. L'homicidi i les seves formes. 2. Les lesions. 3. Delictes vinculats a la violència de gènere i domèstica. 4. Delictes contra el patrimoni: el furt i els robatoris. 5. Delictes contra la salut pública: el tràfic de drogues.
Delictes contra l'Administració pública
1. La prevaricació administrativa. 2. El suborn. 3. La malversació. 4. La desobediència. 5. Altres delictes contra l'Administració pública: l'omissió del deure de perseguir delictes; infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets; abusos en l'exercici de la funció pública: la sol?licitació sexual.
Delictes contra l'Administració de justícia i contra les garanties constitucionals
1. El trencament de condemna. 2. Altres delictes contra l'administració de Justícia: el fals testimoni, l'obstrucció a la justícia (incompareixença injustificada i coaccions i represàlies a persones que intervenen en els processos), l'omissió del deure d'impedir delictes o de promoure'n la persecució i l'encobriment. 3. Delictes comesos pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals, en especial, els comesos en l'àmbit penitenciari.
Delictes contra l'ordre públic i altres delictes comesos en l'activitat penitenciària
1. L'atemptat. 2. Els delictes de resistència i de desobediència; la falta de desobediència lleu i manca de respecte i de consideració deguda. 3. Tortures i altres delictes contra la integritat moral. 4. Falsedats documentals comeses per un funcionari públic.
Dret processal penal: aspectes generals
1. La jurisdicció penal; els jutjats i els tribunals penals. 2. El procés penal: concepte, objecte i tipus. 3. Les parts en el procés penal; els actes processals. 4. El procés penal com a garantia, especial referència al dret de defensa i a la presumpció d'innocència.
Els procediments penals
1. El procediment penal i les seves fases. 2. Els diferents procediments penals: procediment ordinari, el procediment del tribunal jurat, el procediment abreujat, el judici de faltes i el procediment per l'enjudiciament ràpid. 3. Els recursos: concepte, classes i efectes, en especial, el recurs d'apel?lació i de cassació.
Les mesures cautelars penals
1. Les mesures cautelars en el procés penal: concepte. 2. La detenció i el procediment d'habeas corpus. 3. La presó provisional. 3. La llibertat provisional.
Origen i finalitat de la pena de presó
1. Principals perspectives teòriques sobre el concepte i les finalitats de les penes: retribució, prevenció general i prevenció especial. 2. Especial referència a la pena de presó i els sistemes penitenciaris: origen i desenvolupament històric. 3. El sistema penitenciari recollit a la Llei orgànica general penitenciària. 4. Principis fonamentals de l'execució penitenciària fixats a l'art. 25.2 de la constitució: la resocialització.
El dret penitenciari
1. Concepte, continguts i fonts. 2. La normativa penitenciària vigent: fonts estatals i catalanes. 3. Breu referència a l'evolució històrica recent. Darreres tendències legislatives: crisi de l'ideal resocialitzador; compliment íntegre i efectiu de les penes. 4. La regulació supranacional en matèria penitenciària: la tasca de les nacions Unides (regles mínimes per al tractament de reclusos) i del Consell d'Europa (regles penitenciàries europees).
L'activitat penitenciària en el marc autonòmic
1. Competències estatals i de les comunitats autònomes en matèria penitenciària.
2. Competències de la Generalitat de Catalunya en matèria penitenciària: la regulació a l'estatut de Catalunya de 2006. 3. Estructura orgànica de l'administració penitenciària a Catalunya: la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil.
La relació jurídica penitenciària
1. La relació jurídica penitenciària: naturalesa i fonaments. 2. Drets dels interns (classes i límits), sistema de protecció i règim de garanties. 3. Deures dels interns.
El règim penitenciari: organització general
1. Concepte i principis inspiradors. 2. Ingressos i llibertats. Conduccions i trasllats. 3. Informació, queixes i recursos dels interns. 4. Participació dels interns en les activitats dels establiments. 5. La participació de les organitzacions no governamentals.
El règim penitenciari: mesures de seguretat i vigilància
1. La seguretat exterior. Competències i finalitats. 2. La seguretat interior: principis generals, mesures preventives i mesures de control. 3. Els mitjans coercitius i la seva aplicació.
El règim dels establiments penitenciaris
1. Classificació dels diferents tipus d'establiment i les seves característiques al Reglament d'organització i funcionament dels serveis d'execució penal a Catalunya. 2. El règim ordinari: principis generals i característiques. 3. El règim tancat: criteris d'aplicació i característiques. 4. El règim obert: criteris d'aplicació, objectius, característiques i modalitats. 5. El règim de preventius.