L'arc històric que va de Kant a Habermas, de la Il?lustració a la Postmodernitat, de l'Idealisme alemany a l'era d'internet, és, sens dubte, l'època més apassionant del pensament filosòfic. La Il?lustració neix a les Illes Britàniques, s'executa políticament a França i és pensada a Alemanya. Els tres primers temes d'aquest volum, dedicats a Kant i Hegel, tenen a aquella com el context creatiu en què sorgeixen les grans idees que defineixen la Modernitat: subjectivitat, ciència positiva, diferenciació de les esferes de valor i teoria de l'estat modern. El s.XIX suposa el gran avanç de les ciències i l'impacte d'aquestes en l'experiència filosòfica: positivisme, marxisme i tot tipus d'irracionalismes (primacia de la voluntat de viure, de la voluntat de poder, de l'individu, de l'inconscient, de l'existència, etc.) convergeixen entre si per lluitar contra els grans sistemes racionalistes hieratitzats en Kant i Hegel.
Així, la gran carcassa racional, heretat de l'Idealisme alemany va ser fetes miquetes des d'aquestes postures mancades d?imaginació quant a la seva racionalitat, però de gran recorregut en quant específiques experiències filosòfiques que recuperaven aquelles dimensions humanes que, per la seva idealització, l'Idelismo alemany havia oblidat i gairebé enterrat. Les noves experiències filosòfiques es fixen en la voluntat de viure, en la voluntat de poder, en l'inconscient, en el món de la vida, en l'existència, en el llenguatge, en la societat i en l'història. Veritablement espectacular és l'impacte del gir lingüístic en totes aquestes filosofies. La Fenomenologia es converteix en Hermenèutica, el marxisme transformat en teoria crítica, es converteix en Pragmàtica, la psicoanàlisi es torna en una hermenèutica del profund, les reflexions de Heidegger sobre l'ésser es desplacen cap al llenguatge com a obertura del món, la filosofia analítica fa el seu propi recorregut que va des de Carnap i Frege (primacia de la sintaxi i la semàntica) a la pragmàtica de les Investigacions filosòfiques de Wittgenstein. Finalment, el llenguatge crea a través d'internet una original forma d'interpretar la realitat, això és, la història, el món i a nosaltres mateixos.
Antonio M. López Molina Tema 60 Tema 61 Tema 62 Tema 63 Tema 64 Tema 65 Tema 66 Tema 67 Tema 68 Tema 69 Tema 70 Tema 71 Annex
L'ús teòric de la raó en Kant.
L'ús pràctic de la raó en Kant.
La filosofia de Hegel: subjecte, sistema i estat.
El positivisme i l'avanç científic del segle XIX.
La crítica de Marx al capitalisme i el seu influx en la història del pensament occidental.
Nietzsche i la crisi de la cultura occidental.
La fenomenologia de E. Husserl.
Freud: la psicoanàlisi com a crítica de la cultura occidental.
El problema de l'ésser en Heidegger i en les filosofies de l'existència.
L. Wittgenstein i B.Russel: El corrent analític en la filosofia.
Raó i societat a l'escola de Frankfurt i en K.R. Popper.
Ortega i Gasset i la filosofia de l'exili espanyol.
La filosofia de "fi de segle" Hermenèutica i postmodernitat.
Programari per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la Filosofia. Recursos en Internet.