El desenvolupament i el refinament de lagricultura han alliberat lhome de les tasques de recol·lecció i caça, i han afavorit lassentament humà i amb aquest el desenvolupament tecnicosocial. Però la transformació agrícola del darrer segle té pocs precedents. El naixement de lagricultura intensiva i dels sistemes alimentaris com a nou model dabastament alimentari internacional, basat en noves relacions de control i poder, ha comportat un canvi profund de valors i dactors. També ha esperonat el sorgiment de veus crítiques que proclamen la necessitat de reconduir aquest canvi i aturar-ne els costos ambientals i socials. Veus que demanen una agricultura més respectuosa amb el medi ambient i més equitativa socialment. Per caminar cap a aquesta nova cosmovisió, cal dotar les noves generacions duna base sòlida de coneixement i capacitació, amb nous marcs teòrics i nous criteris que els permetin redreçar i substituir les dinàmiques actuals per daltres de noves. Aquesta és la raó principal de ser daquest llibre, el qual vol presentar al públic lector el món de lagricultura ecològica, i ho fa des duna perspectiva crítica i analítica, i des dun enfocament en molts casos emmarcat en els principis de lagroecologia.